arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 6: Sumber Semula Jadi di Malaysia

10 questions · Form 3 Geografi Bab 6: Sumber Semula Jadi di Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah definisi yang paling tepat bagi sumber boleh baharu?

  1. Sumber yang tidak akan habis dan boleh dijana semula dalam jangka masa singkat
  2. Sumber yang akan pupus jika digunakan secara berterusan
  3. Sumber mineral yang dilombong dari dalam perut bumi
  4. Sumber yang hanya boleh diimport dari negara luar
Show answer

Answer: A

Sumber boleh baharu seperti air, suria, dan hutan tidak akan habis kerana boleh dipulihkan atau dijana semula.

2. Kuarza merupakan sumber mineral yang digunakan secara meluas dalam pembuatan...

  1. Baja kimia
  2. Barangan kaca
  3. Sarung tangan
  4. Kertas
Show answer

Answer: B

Pasir kuarza merupakan bahan asas penting dalam pembuatan pelbagai barangan kaca.

3. Mineral bauksit merupakan bahan mentah utama yang digunakan untuk menghasilkan...

  1. Barangan kemas
  2. Simen dan batu bata
  3. Aluminium
  4. Kaca dan seramik
Show answer

Answer: C

Bauksit diolah dan dileburkan untuk menghasilkan logam aluminium.

4. Hasil eksport utama sumber petroleum Malaysia diuruskan oleh syarikat minyak nasional iaitu...

  1. TENAGA NASIONAL BERHAD (TNB)
  2. PETRONAS
  3. FELDA
  4. SIRIM
Show answer

Answer: B

PETRONAS ialah syarikat minyak dan gas milik penuh kerajaan Malaysia yang menguruskan sumber petroleum.

5. Antara berikut, yang manakah BUKAN kepentingan sumber semula jadi kepada pembangunan negara?

  1. Menjana pendapatan dan pertukaran mata wang asing
  2. Menyediakan peluang pekerjaan berasaskan kemahiran tinggi
  3. Penyebab utama kepupusan spesies flora tanpa kawalan
  4. Membekalkan bahan mentah untuk industri tempatan
Show answer

Answer: C

Penyebab kepupusan flora tanpa kawalan merupakan kesan negatif, bukannya kepentingan pembangunan ekonomi.

6. Antara kombinasi jenis tanih dan tanaman berikut, yang manakah BENAR?

  1. Tanih Aluvium -> Kelapa Sawit
  2. Tanih Latarit -> Padi
  3. Tanih Aluvium -> Padi
  4. Tanih Gambut -> Getah
Show answer

Answer: C

Tanih aluvium yang subur dan memegang air sesuai untuk penanaman padi wet-padi.

7. Bagaimanakah penerokaan sumber semula jadi menyumbang kepada kemajuan infrastruktur negara?

  1. Membolehkan jalan raya dan pelabuhan dibina untuk mengangkut bahan mentah
  2. Menghadkan pembinaan lebuh raya utama
  3. Mengurangkan keperluan penggunaan elektrik di kilang
  4. Menutup laluan pengangkutan di luar bandar
Show answer

Answer: A

Penerokaan sumber menggalakkan pembinaan kemudahan asas seperti jalan raya, laluan kereta api, dan pelabuhan.

8. Lokasi manakah di Sabah yang berpotensi tinggi bagi penjanaan tenaga angin di Malaysia?

  1. Kota Kinabalu
  2. Kudat
  3. Sandakan
  4. Tawau
Show answer

Answer: B

Kudat di Sabah mempunyai kualiti kelajuan angin yang sesuai untuk ujian dan penjanaan tenaga angin.

9. Lokasi manakah di Malaysia yang terkenal dengan rizab perlombongan arang batu terbesar?

  1. Kerteh, Terengganu
  2. Merit-Pila, Sarawak
  3. Raub, Pahang
  4. Teluk Ramunia, Johor
Show answer

Answer: B

Merit-Pila di Sarawak merupakan kawasan perlombongan arang batu yang penting di Malaysia.

10. Antara berikut, manakah merupakan contoh sumber TIDAK boleh baharu di Malaysia?

  1. Tenaga Biomas
  2. Petroleum dan Gas Asli
  3. Cahaya Matahari
  4. Air dan Hutan
Show answer

Answer: B

Petroleum dan gas asli ialah bahan api fosil yang mengambil masa jutaan tahun untuk terbentuk dan akan habis apabila digunakan.

Sponsored